Om Sporten

HUR SPELAR MAN PADEL?

Padel är en racketsport som kan ses som en blandning mellan tennis och squash.

Padel är en av världens snabbast växande sporter. Det är lätt att lära sig och roligt att spela. Det är till exempel Spaniens näst största sport efter fotboll.

Reglerna sattes i början av 70-talet och 1991 bildades International Padel Federation. Sedan 1992 arrangeras världsmästerskap. Padel spelas på en 10×20 meter stor plan med ett nät i mitten, precis som i tennis fast mindre. Till skillnad mot tennis använder man sig av väggarna i likhet med squash. Runt planen löper en 2,5 meter hög vägg av och över den ytterligare en meter galler.

PADELRACK

Ett padelrack består inte av strängar som i exempelvis tennis och squash. Ett padelrack är gjort av kompositmaterial där slagytan är perforerad. Att det inte är strängar gör att bollträffen inte får samma kraft och det blir en dovare träff.

Ett padelrack har normalt sett en tjocklek på knappa 4 cm. Avancerade spelare har ofta något tjockare/tyngre rack för att få mer kraft. Till nybörjare rekommenderas ett tunnare och lättare rack för att få mer kontroll.

SKOR

För att inte halka behöver man använda en sko som har lite mönster i sulan. Det finns specifika skor för padel att köpa men de är i princip samma som skor för tennis. De viktiga egenskaperna i dessa skor är att de har lite mönster samt att de ger bra stöd för fotleden.

BOLL

Bollen i padel är princip samma som en tennisboll, men något mjukare och en aningen mindre. Det finns regler för hur hårt trycket ska vara men spelar man på amatörnivå går det lika bra att spela med en helt vanlig tennisboll.

POÄNGRÄKNING

Poängräkning i padel är precis som tennis. Man spelar bäst av 3 eller 5 set och i varje set gäller det att vinna 6 game. I ett game räknar man poäng på följande sätt: 0, 15, 30, 40 game. Om ställningen är 40-40 så måste man vinna med två poäng för att gamet ska avgöras. I ett set gäller det att komma först till 6 vunna game. Om ställningen däremot blir 5-5 så spelar man till 7 vunna game. Om ställningen blir 6-6 så spelar man ett avgörande game, kallat tiebreak. Tiebreak spelas först till 7 vunna poäng, där man också måste vinna med minst två poäng.

VÄGGARNA

Glasväggarna är alltid en del av spelet, men det finns några regler för hur de får användas. När man tar emot en boll så kan man låta den studsa upp i glasväggen efter att den studsat på marken, bollen är då fortfarande levande. Man kan även använda sin egen glasvägg för att slå tillbaka bollen, då det kan vara användbart om man hamnar i en trängd situation. Gallret får bollen endast studsa upp på när man ska ta emot en boll. Bollen är då levande om den först studsar i marken och sen upp på gallret (detta gäller ej på serve). Om man slår bollen i gallret på sin egen sida, så förlorar man bollen. På sin egen sida är regeln att man endast får använda sig av glasväggen. Om en boll går direkt i motståndarens galler/glas, dvs inte studsar i marken först, så räknas bollen som ute.

SERVE

Reglerna för serven skiljer sig gentemot tennis. En serve i padel ska alltid slås underhands och bollen ska slås i, eller under midjehöjd. Istället för att kasta upp bollen, som man gör i tennis skall man i padel studsa bollen i marken. Studsen skall vara bakom egen serveruta, samt mellan mittlinjen och sidoväggen. Serven ska gå diagonalt och studsa i motståndarens motsatta serveruta. Serven är även giltig om den studsar upp i motståndarens glasvägg, men om den däremot studsar upp i motståndarens galler så är den felaktig. Precis som i tennis så har man en förstaserve och en andraserve, dvs om man missar sin första har man alltid en chans till. Missar man andraserven blir det dubbelfel och poängen går till motståndaren. Om bollen vid serve touchar nätet innan den går in skall den slås om.

REGLER

• På en vanlig plan (10x20m) spelar man alltid dubbel
• Poängräkningen är det samma som i tennis
• Linjerna på planen används endast vid serve
• Serve skall slås underhands och studsa i motspelarnas serveruta
• Serve får studsa upp i glasväggen, men om den studsar i galler är den felaktig
• Man har två servar tillhands
• Om bollen går direkt i motspelarnas vägg så räknas den som ute. Innan bollen tar i motspelarens vägg, så måste den studsa i marken.
• Man får spela volley (inte på serve), halvvolley eller låta bollen studsa på glas – gallervägg.
• Man får även slå bollen på sin egen glasvägg för att få över den till motspelarnas planhalva
• Man får inte slå bollen i gallret på sin egen sida. Reglerna i padel är i många fall liknande som tennisens regler, men det finns några undantag som exempelvis regler angående väggarna.